Kőbányai Virtus

Az önkormányzati választások kőbányai eredményéről

2020. január 10. - Kőbányai Virtus
A következő rövid bejegyzésben az önkormányzati választások eredményét és előzményeit fogom értékelni. Nem megyek bele mélyen a számmágiába, csak az összképet és a tanulságokat vizsgálom.

Az időközi momentum

Jómagam 2018 áprilisa óta követem a kőbányai poltikai helyzetet. Ekkor az ellenzéki pártok csúfos veresége után éreztem úgy, hogy itt az ideje, hogy kivegyem a részem a politikából, mert szeretnék egy a 21. századra felkészült országban élni. Beléptem tehát a Momentumba és csatlakoztam a kőbányai alapszervezethez. Nem maradtunk feladat nélkül, mert szeptember végén már érkezett is az első kihívás, egy időközi önkormányzati választás képében. A hatos körzet korábbi képviselője lemondott ezért kellett egy újat választani a helyére. Az ellenzéki pártok átengedték a Momentumnak az indulás jogát, feltételezem az esetleges kudarc elkerülésének érdekében. A Momentum viszont a lendületéről híres ezért bele is vetettük magunkat a kampányba. Jelöltünk az akkori alapszervezeti elnök Kovács Róbert volt, aki azóta a 12-es körzet képviselője és az egyik legaktívabb kőbányai politikus. A kampány alatt legalább háromszor bekopogtunk minden ajtón, hogy elmondjuk választások lesznek és legjobb jelölt a mi jelöltünk. Sajnos a mi igyekezetünk nem hatotta meg helyi lakosokat így a részvétel 18% alatt maradt a fideszes jelölt pedig 53%-kal győzött. Tehát bejött a papírforma, bár sokat dolgoztunk a kampányon egy időközi választás még egy rendes választásnál is nehezebb feladat. De azt sikeresen elértük vele, hogy a Momentum felkerült a kőbányai pártok tablójára. 

Az összefogásról

Ezután következett az EP választás ahol a Momentum és a DK komoly bizalmat kapott a választóktól és ezzel átrajzolta az ellenzéki pártok térképét. Ahogy azt már a korábbi bejegyzésemben is megírtam innentől egyértelmű vált, hogy az ellenzéki pártoknak együtt kell működnie. Legalábbis a helyi Momentum, DK és MSZP egyértelműen ezen az állásponton volt. A korábban különutas politikát folytató Jobbik és LMP is tárgyalóképesnek mutatkozott. A polgármesterek személyéről a központi vagy budapesti szervezetek tárgyaltak, őket az összes ellenzéki párt elfogadta. Kőbányán a régi motoros MSZP-s Somlyódy Csaba lett D. Kovács Róbert kihívója. A képviselőjelöltek személyéről pedig helyben tárgyaltak a pártok. A kőbányai Momentum elnökségi tagjaként végigültem a legtöbb ilyen tárgyalást. Alapvetően jó hangulatban teltek, csak néhány pikánsabb kérdésnél voltak nézeteltérések. Sajnos a Jobbik és az LMP végül nem indult közösen a többi párttal, mert az felajánlott helyekért cserébe olyan ajánlatokkal álltak elő amelyek a többieknek elfogadhatatlan volt. Ez végül a Jobbik helyi szintű teljes eljelentéktelenedését hozta magával. Az LMP elérte a bejutási küszöböt, ami végül a választási matek egy képviselői hellyel honorált. 

Az eredmények

A polgármesterválasztást egyértelmű többséggel D. Kovács Róbert Antal nyerte, viszont a képviselők választásánál az ellenzéki tömb és Fidesz egy nagyot ikszelt. Azt is lehet mondani: egyetlen szavazaton múlt, hogy végül nem fideszes többség lett a testületben. Hiszen csak eggyel több képviselői helyet szerzett az ellenzék és volt egy körzet ahol csak egy szavazattal nyert. Annak ellenére, hogy elvileg azért nem lehet újraszámlálást kérni, mert a szavazatszámok közel vannak egymáshoz mégis történt újraszámlálás és szerencsékre a Momentumos jelöltnek találtak még szavazatokat. Persze ha véletlenül megfordult volna az állás akkor a töredékszavazatok teljesen átalakultak volna, így kicsit túlzás, hogy egy szavazaton múlt volna a választás. De azt jól bizonyítja, hogy minden egyes szavazat számít. Ha felelős állampolgárok vagyunk akkor döntést kell hoznunk, nem szabad távol maradni a szavazástól. 
Összegezve tehát a kőbányaiak úgy voltak vele, hogy nincs baj ezzel a polgármesterrel, de a Fideszt azért nem szeretnénk. Ezért sokan hajlandóak voltak szétszavazni, míg főpolgármesternek Karácsony Gergelyt választották addig polgármesternek D. Kovácsot és képviselőnek is az ellenzékire szavaztak. Ezzel igen komoly kompromisszumra kényszerítették az összes szereplőt. Szerintem ez egy jó dolog, hisz a következő öt évben kiderül, hogy a képviselők és a polgármester képesek együttműködni annak érdekében, hogy Kőbánya tovább tudjon fejlődni és folyamatosan élhetőbbé váljon. 
Az alpolgármesterek és bizottsági elnökök megválasztása simán lezajlott az első ülésen. Az igazi nehézség a 2020-as költségvetés elfogadása lehet, ott fog kiderülni valójában, hogy ki hogyan képzeli el a következő öt év politikáját Kőbányán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kbnyvrts.blog.hu/api/trackback/id/tr1515402730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása