Kőbányai Virtus

Az ellenzéknek is ellenzéke

a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szerepe a magyar politikában

2020. április 26. - Kőbányai Virtus

Újra kialakuló sokpártiság

Ahogy a 2006-os politikai és a 2008-as gazdasági válság után megszűnik az MSZP-Fidesz váltógazdaság úgy nyílik meg a lehetőség új pártok színre lépésének. Ekkor jut be a parlamentbe az zöld kapitalizmuskritikus LMP és az akkor még erősen szélsőjobboldali Jobbik, és megjelennek az ingyen sört és örök életet ígérő plakátok is. Ekkor még csak street art projektként jelenik meg a pártok felelőtlen ígéreteit kifigurázó kétfarkú kutya. A Fidesz a Magyarországon korlátlan hatalmat jelentő kétharmad megszerzése után nem tétlenkedik. Új alkotmányt ír, minden állami pénzt a haverokon folyat keresztül és központosítással nekimegy mindennek ami független.

Fájl:Magyar Kétfarkú Kutyapárt logó.svg – Wikipédia

A 2014-es választások előtt megpróbálták bejegyezni a kutyapártot, ám a bíróság  lényegében azzal, hogy a választók a két farokból a kutyafaszra következtetnek nem jegyezte be a pártot, csak az OGY választások után, de erről csak az ugyanazon év őszén esedékes önkormányzati jelöltállítás után kaptak értesítést, ezzel arról is lemaradva. Nehéz nem politikai szándékokat sejteni a bírósági ítéletek és a ki nem küldött értesítések mögött. Eközben a lejtmenetben lévő MSZP megfúrta Bajnai Gordon balos ellenzék egyesítő tervét, amiből végül csak a rövid életű Együtt és az LMP-ből kiszállt Párbeszéd maradt meg. Így 2014-ben a Fidesz újabb kétharmadhoz jut. A botrány és az ellenzéki szavazók teljes kilátástalansága elhozza az MKKP felemelkédésének lehetőségét. Amíg az ellenzék a Fideszes uszító kampánnyal nem tud mit kezdeni addig az MKKP ellenplakátkampányt indít és a hazug kvótanépszavazáson érvénytelen szavazásra buzdít, ami az érvénytelen szavazatok soha nem látott nagyságát hozza magával.

A nem lejáratott alternatíva

18-ban a négyszínfestés és a kampánypénzek “értelmes” dolgokra való elköltése elég volt ahhoz, hogy 1% fölé kerüljenek és ne kelljen visszafizetni a pénzeket. A harmadik kétharmad (2018) után átrendeződött az ellenzéki térfél és a 2010-ben felemelt pártok (Jobbik, LMP) nagyot buktak. A 2019-es EP választáson kutyapártnak sikerült már több szavazatot gyűjtenie mint az LMP-nek. Véleményem szerint akik eddig az elitellenessége miatt az LMP-re szavaztak azok átpártoltak a kutyapárthoz, mert az LMP elkezdett közeledni a többi ellenzéki párthoz és még a Jobbikhoz is. Az önkormányzati választásokon budapesten ahol indultak igen jó eredményt értek el, a 12. kerületben ahol nem volt sok esélye az ellenzéknek 13% körüli eredményeket értek el. Itt is az látszik, hogy ha csak a Fidesz-Ellenzék tömb áll egymással szemben, akkor megerősödik a “harmadik út”. Ami sokáig Budapesten az LMP (és kicsit a Jobbik) volt, jelenleg már az MKKP. Ahol indultak, ott Budapesten sikerült a kompenzációs listás helyeket megszerezni. Ezzel viszont nagyon megváltozhat a párt karaktere, az eddig nagyrészt hülyéskedő interjúket fel kell, hogy váltsa néhány értelmes válasz, a párt két vezetője ezentúl egész jó fizetéseket fog kapni. Ahogy Paár Ádám fogalmaz:  “.... a viccpártokra alighanem az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha a hatalom birtokosává válnak, és kénytelenek osztozni a felelősségben. A rendszer fogaskerekévé válni politikailag kockázatos, mert egy párt nem őrizheti meg az ártatlanságát, ha közpénzekről kell döntenie, és az egyeztetnie kell az állampolgárokat érintő ügyekről az ellenzékével. “ Döme Zsuzsa Ferencváros alpolgármestere lett amivel komoly feladatok járnak és gyakran nehéz erkölcsi döntések.

Gulyás Marci Partizános interjújából kiderül, hogy a hivatalos párttagok egy kis baráti közösséget tesznek ki és csak ajánlással lehet bekerülni. És alapvetően az is, hogy leginkább egyénileg indított akciók valósulnak meg a pártban. A következő években kiderül, hogy okoz-e törést a tagokban, hogy a képviselőknek megváltozik az életük és nem csak az alulról szerveződő kreatív feladatokkal foglalkoznak hanem bürökratikus feladataik is lesznek. 

Az újdonság ereje

Én támogatok minden alulról szerveződő és az emberek életének jobbításán dolgozó szervezetet. Ilyennek gondolom a kutyákat is. Nagyon jók a csúnya utcai eszközöket viccessé vagy széppé tevő tevékenységeket. Arra is jó volt a párttá alakulásuk, hogy megmutatta hogyan reagál az Orbán-rezsim, ha olyan szereplő jelenik meg akiket nem tud korábbi hibái miatt megbélyegezni vagy pénzzel megvenni. Fél a rezsim minden alulról jövő közösségi szerveződéstől, főleg azoktól amelyekben kreativitás és fiatalos lendület is van. 

Mindenkitől függetlenül

Jól látszik, hogy a rendszerváltás óta mindig megvolt a szavazói igény a harmadik utas valamilyen módon rendszer- és elitellenes szervezetekre. A 2011-ben elfogadott véleményem szerint antidemokratikus választási törvény viszont alig ad lehetőséget kisebb pártok életben maradására. Maximum két nagy tömb harcolhat benne egymással ahhoz, hogy a választások ne legyenek előre lejátszva mint ahogy azok történtek is a törvény bevezetése óta. Ezért a Kutyapárt (úgy, mint korábban az LMP) sok ellenzéki felületen lett kikiáltva a bűnbaknak. Mivel az MKKP nem törekedett kormányzati szerepre ezért nem jogos a hibáztatásuk, inkább a magukat kormányképesnek gondoló, a választási törvény realitásait figyelmen kívül hagyó többi ellenzéki párt követett el hibát. Már persze ha a céljuk egyáltalán a kormányra kerülés volt. A Kutyapárt jelölteket állított, összegyűjtötte az ajánlásokat és a kampánypénzt szétosztotta pályázók között. Ezzel a rendszeren belülről valósított meg ügyesen kivitelezett rendszerkritikát, amire eddig kevés ellenzéki párt volt képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://kbnyvrts.blog.hu/api/trackback/id/tr815642384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2020.04.26. 18:45:30

"Mivel az MKKP nem törekedett kormányzati szerepre ezért nem jogos a hibáztatásuk, inkább a magukat kormányképesnek gondoló, a választási törvény realitásait figyelmen kívül hagyó többi ellenzéki párt követett el hibát."

+1
süti beállítások módosítása