Kőbányai Virtus

Apáti vs. Plankó // Újságíró vita

2020. január 22. - Kőbányai Virtus

Január 20-án hétfő este sietve érkeztem a MagNet közösségi házba, mert már inkább a kezdésre mint a fél órával azelőtti kapunyitásra értem oda. A sorban állva meg kellett tudnom, hogy már elfogytak az ülőhelyek, én azért találtam egyet a földön a pulóveremen. Végre. Valódi. Vitát ígért a facebook felvezető és valóban valami ahhoz hasonló történt. Plankó Gergő a 444.hu újságírója és Apáti Bence aki jelenleg a Magyar Nemzet publicistája, voltak a meghívottak. Plankó szerint az, hogy ilyen sokan mentek el egyértelmű kritikája a mai viszonainknak. Apáti viszont azzal érvelt, hogy a Szabadfogásban ahol ő os szerepelt korábban már voltak ilyen viták.

Szabadfogás: a simicska átforsulása után lértrejött valóban széles spektrumot meghívó vitaműsor volt, amit a visszafiedeszesítés után az alkotók akarata ellenére megtartottak mint formátumot. Az eredeti készítői és résztvevői azóta Kötöttfogás néven folytatják ami már a Magyar Hang brandje alatt fut.

A hangulatot biztosító moderátor a számomra kissé  bugyuta stílusával elérte, hogy jó hangulatú legyen a beszélgetés, ne legyen komoly egymásnak feszülés. 

Van-e sajtószabadság?

Az első "bemelegítő" kérdés rögtön az volt, hogy van-e ma sajtószabadság Magyarországon. Plankó szerint ez nem egy igen-nem eldöntendő kérdés, hanem egy skála lehetne inkább. És felsorolta, hogy milyen kormányhoz hű szereplők vannak, mint Közmédia, a teljes KESMA hálózat és a felügyeletet elvileg ellátó csak fideszes tagokat magában foglaló Médiatanács. De azt sem tagadta, hogy megjelenhetnek kritikus hangok. Sajnos kimaradtak további fontos pontok, minthogy kormányzati machinációval beszüntették a legolvasottabb napilapot (Népszabadság), valószínűleg fenyegetéssel visszavették Simicska teljes médiabirodalmát és a kicsiket sem kímélve zenelejátszási problémákra hivatkozva szüntették be a Civilrádiót. 

Apáti a korábban emlegetett skálán egytől tízig éppen 7-re tenné a sajtószabadság jelenlegi állását. Véleménye szerint azért van sajtószabadság, mert ellenzéki politikusok véleményével ellentétben nincs diktatúra. Szerinte akkor nem lenne sajtószabadság, ha a 444-es újságírók börtönben ülnének. És természetesen az elmaradhatatlan "elmúlnyócév"-ezés is előkerült miszerint az MSZP-SZDSZ kormányok alatt is nagyon hasonló volt a helyzet csak másik előjellel. Ami ugyebár gondolom igazolja is azt, hogy ennek így kell működnie. Erre később Plankó számokkal reagált miszerint jelenleg a HVG mint meghatározó ellenzéki hetilap bevételeinek 3,5%-a csak állami reklám, míg 2009-ben ez az akkor ellenzéki Heti Válasz esetében még 20% volt. Nyilván ez is kiragadott számadat, ám azt jól mutatja, hogy a teljes pályás letámadás a fideszrezsim alatt kezdődött el. Ezt jól megtanulta Orbán Viktor, hogy a médiát nem szabad nem elvhű emberekre bízni, hisz Gyurcsány alatt láthatta, ahogy a közmédia komoly kritikákat fogalmazott meg a kormánnyal szemben, hozzáteszem jogosan.

Kormányzati, ellenzéki?

Fontos megjegyezni, hogy a moderátor ás Apáti is tendenciózusan a kormánypárti és ellenzéki sajtó megjelölést használta, ami véleményem szerint elég erős torzítása a valóságnak hiszen a fideszes propragandát szószerint megjelenítő teljes Kesma-Közmédia platformmal nem említhető egy lapon a széttagolt, több tulajdonosi hátterű és ideológiájú kormánytól független sajtó. Plankó később a felosztást pártmédia- nem pártmédia szavakkal fejezte ki, ami szerintem sokkal inkább kifejezőbb, és természetesen a pártmédia magába foglalja az alfahírt, nyugati fényt, balra magyart és még ki tudja milyen valóban ellenzéki pártok által pénzelt oldalakat is.

Apáti arra kérdésre, hogy mi volt 2019 legfontosabb közéleti ügye vagy cikke azt mondta a Borkais cikkek, ahol szerinte a "ellenzéki'" média akkor követett el csúsztatást, amikor a cikkekben egyszerre jelent meg a Borkai és a kokan szó, miközben drogozásról és ezzel együtt törvénysértésről szó sem volt. Természetesen az Audi által megvárárolt földek kijátszása és a fideszesekkel együtt bulizó lányok állami támogatás nem jutott eszébe ezen a ponton. Fontos állítása volt még, hogy szerinte a "ellenzéki" média keveset beszél a migrációról és minden áron próbálja ezt pozitív színben bemutatni, ami szerinte propaganda tevékenység. Amikor Plankó felvetette, hogy a kormányzati média tízszer annyi sajtópert vesztett a bíróságon mint a független, erre Apáti lényegében azzal reagált, hogy ő nem újságíró úgyhogy ezt ne rajta kérjük számon, és amúgy ez tényleg nem szép.

Érdekesség még, hogy Apáti nem egyszer hozza fel a Klubrádiót mint példát, az "ellenzéki" sajtó szabadságára, ám azt elfelejti, hogy elvették tőlük az országos frekvenciájukat. Majd amikor újra pályáztak egy frekvenciára akkor a pályázatukat visszadobtták olyanokra hivatkozva, hogy az üres oldalak nem voltak aláírva. Ekkor a Médiatanács egy soha nem létező Autórádió nevűnek adta a frekvenciát, de azt végül nem sikerült összetákolni. Így egy másik frekvencián kellet folytatniuk több kötelező zenével, és azóta is hallgatói támogatásokból tartják fent magukat. Tehát azért mindent megtett a kormányzat, hogy ellehetetlentsék őket.

Összességében egy jó hangulatú hasznos vita volt, több ilyen bátor kormánypárti újságírónak kéne lennie, aki meri vállalni a vitát. Reméljük lesznek még hasonló események, hisz a résztvevők és érdeklődők számából egyértelműen az derül ki, hogy igény lenne rá!

A vita teljes egészében itt tekinthetó meg:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kbnyvrts.blog.hu/api/trackback/id/tr5015421002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása