Kőbányai Virtus

A Fidesz támogatásától, az MSZP-vel koordinálásig

A Jobbik múltja, jelene, jövője

2020. május 03. - Kőbányai Virtus

A Jobbik történetében folyamatosan küzd egymással a radikalizmus és a mérsékelt konzervatív irányzat. De a több mint húsz éves sztoriban a legsikeresebb időszakok azok voltak amikor a legnyíltabban kirekesztő arcélét mutatta a mozgalom, ez sajnos elég szomorú képet fest a magyar társadalom lélektanáról. A következő néhány bekezdésben nem történeti áttekintést szeretnék nyújtani és tudományosan elemezni (ahhoz ezt ajánlom), csak a változásokon keresztül szeretném meglátni milyen lehetőségek állnak még a párt előtt. Még itt a bevezetésben leszögezném, hogy sohasem értettem egyet az etnikai alapon megbélyegző, összeesküvés elméletekre alapozó politikájával a pártnak, és a legjobb az lenne, ha ezek a gondolatok nem jelennének meg a parlamenti pártok programjaiban. Így magam is csak azt ajánlhatom a pártnak, hogy folytassák a "néppártosodás" folyamatát és szabaduljanak meg a xenofób, rasszista programpontoktól és a még meglévő aktivistáik és szimpatizánsaik egyéb tulajdonságaira alapozzák további politikájukat.

Történelemszakos egyetemisták a Fideszért

A Jobbik elődje a Jobboldali Ifjúsági Közösség '99-ben alakult egyetemistákból akik főleg történelmet tanultak. Nagyon érdekes amúgy, hogy mennyire túlreprezentáltak a jobbos-széljobbos fiatalok a történelem szakokon. Valószínűleg a hagyományok tiszteletére való nevelés és a múltban keresett erkölcsösebb és jobb világ viszik őket a történelem tanulás felé. Viszont annál érdekesebb, hogy miután behatóan tanulmányozzák az emberiség történelmét, egy szélsőjobboldali mozgalomba lépnek be, mintha nem látnák át a veszélyét az ilyen kezdeményezéseknek. 2001-ben felajánlották szolgálataikat a Fidesz, a MIÉP és az MDF felsővezetésének is, és előadások szervezésével juttatták el a jobboldali pártok politikusait a fiatalokhoz. Ekkor még kölcsönesen támogatták egymást a Fidesszel és a MIÉP-pel. Ám eljött a 2002-es Fideszes bukta és a MIÉP kiesése a parlamentből, ami hatalmas traumaként érte a közösséget, így 2003-ban önálló pártot alakítottak Jobbik Magyarországért Mozgalom néven. Ez a választás más szempontból is meghatározó a magyar politika életében, mert valószínűleg Orbán Viktor is itt sértődött meg a magyarokra és látta be, hogy jobban teszi ha Kádár Jánost idézi meg a szellemiségével, mintsem egy nyugatos mérsékelt polgárt. 2002-től elkezdődött az "elmútnyócév" amelyhez a jobboldaliak legsötétebb emlékei kapcsolódnak. A 2006-os választások sem hoznak áttörést. Újra jött a Gyurcsány-kormány és a Jobbiknak a MIÉP-pel közösen sem sikerült elérni a parlamenti küszöböt.

A jobboldal forradalma

2006 nyara-ősze viszont elhozza a várva várt áttörési lehetőséget. Az öszödi-beszéddel és a választási eredményekkel elégedetlenek elfoglalják az utcákat és meghatározzák a közbeszédet. Vona Gábor porszívóügynök átveszi a párt vezetését és szándékosan kitolja jobbszélre.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek és tűz                                               A Jobbik radikálisai sokat segítettek a Fideszes hatalom legitimálásában

Megalakul a Magyar Gárda, amely önbíráskodással igyekszik tenni a "cigánybűnözés" ellen. A provokatív akciók magukkal hozzák a média figyelmet aminek a segítségével szárnyalni kezd a Jobbik. Számolatlanul lépnek be az új tagok, elképesztő méretekben bővül a párt. A '09-es és '10-es választásokon komoly sikereket érnek el, '11-re már a legnépszerűbb ellenzéki párttá válnak. Ám közben a Fidesz végrehajtja saját rendszerváltását, amelyben sem új erősödő formációknak sem más jobboldali pártoknak nincs helye. A Jobbik korábban komoly szerepet játszott abban, hogy a Fideszt hatalomra jutassa és mérsékeltnek láttassa, ám ennek a jó viszonynak itt Orbán hataloméhsége teljesen véget vetett. 2014-ig nem igazán esik le se a baloldai ellenzéknek se a Jobiknak, hogy a Fidesz olyan módon változtatta meg a választási szabályokat és írta át a törvényeket, hogy csak egyetlen tömbbé alakult ellenzék lehet csak képes legyőzni. Miután 2014 után nyilvánvalóvá válik, hogy a Fidesz a demokratikus rendszer leépítésével igyekszik a hatalmát hosszútávon biztosítani, Vona Gábor megpróbálja a hajóját más irányba kormányozni. Simicska Lajos a G-nap után beáll a Jobbik mögé és elindul a "néppártosodás" folyamata. Vona megpróbálja a szélsőségeseket és a lehetséges kihívóit kirakni a pártból és konszolidálni a párt kommunikációját. Közeledik az LMP-hez felveti az együttműködést mint 21. századi pártok. A Fideszes válasz sem marad el, szétverik Simicskát és a Jobbik ellen is megindul a lejárató propagandagépezet. 

Egyedül nem megy

A 2018-as választások előtt az ellenzékben valamiért túlzottan nagy bizalom volt. Részt vettem Vona Gábor egy workshopján ahol arról mesélt, hogy már kormányzásra készült a választások napján. Én is egész nap felemelően éreztem magamat látva a magas részvételi számokat, amik a szakértők szerint az ellenzéknek kedveztek. Ez nem akadályozta meg a Fideszt az újabb kétharmad megszerzésében. És ahogy Orbán megígérte elégtételt vett a választások után. Az Állami Számvevőszék 1 milliárd forintos büntetést rótt ki a Jobbikra amelynek vezetése ezután még a megszűnésen is elgondolkozott. Toroczaki megalapította saját Fideszes támogatású szélsőjobboldali szervezetét. A sokadik sikertelenség után Vona Gábor lemondott a pártvezetéstől és visszavonult. Ezen tényezők hatására a Jobbik zsugorodni kezdett és az EP választásokon csúnyán leszerepelt. Miután kiderült a Jobbik számára, hogy egyedül nincs esélye az életben maradásra sem a 2019-es önkormányzati választásokon már a legtöbb helyen megegyezett a többi ellenzéki párttal, akiktől korábban nagy távolságot tartott.

Gödöllői Hírek - Bátor döntésre biztatnak az Ellenzéki Összefogás ...                                       Vizuális környezetszennyezés Gödöllőről

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a baloldali pártok és a Jobbik közös tárgyalóasztalhoz üljön, de a Fidesz addig szorongatta a pártokat amíg a túlélésük érdekében kénytelenek voltak koordináltan indulni. Bár ez hozott sikereket a Jobbik számára még mindig nem egyértelmű a hozzáállása a többi ellenzéki párthoz. Az MSZP-SZDSZ kormányok ellen jöttek létre, a Gyurcsány ellenes tüntetések és balhék tették őket naggyá, most mégis ha talpon akarnak maradni a Fideszes elnyomásban kénytelenek legalább tárgyalni ezekkel az erőkkel.

Merre tovább?

A Jobbik a Fidesz támogatására jött létre és végül a Fidesz verte szét. A valóban fiatal, radikális és lendületes növekvő erő nem fért bele az Orbáni egyeduralom álmába. Nehezemre esik siratni őket, mert a cigányellenességük véleményem szerint sok ember szemében legalizálta a cigányok elleni uszítást és ez erőszakhoz is vezetett. Viszont azt is tudom, hogy sok vidékinek adott reményt arra, hogy a ki lehet szabadulni a Fidesz-MSZP maffia uralkodásából. A Jobbik előtt két út áll:

  1. a teljes eljelentéktelenedés majd a megszűnés
  2. a párt elveinek és céljainak újraértékelése.


A képen a következők lehetnek: 2 ember, öltöny, , szöveg, amely így szól: „ORBÁN TÖRÖK HAVERJÁNAK MEGKÖSZÖNHETJÜK: már 118 ezer migráns indult el felénk. JOBBIK”                                                        Márciusi migránsellenes uszítás

Sajnos a jelenlegi kommunikációból úgy látom, hogy az idegenellenesség nem akar lekerülni a napirendről és nem akarnak felkerülni valóban fontos kezdeményezések. A bérunió egy szakmailag első ránézésre kivitelezhetetlen ötlet, de a választóknak jól elmagyarázva érthető alternatívát nyújthatott volna. Hadd járuljak hozzá néhány ötlettel a Jobbik jelenlegi útkereséséhez:

  • a migránsokkal való riogatást fejezzék be, mert ez már rég a Fidesz témája
  • mivel vidéken van a megmaradt szavazóbázisuk ezért térképezzék fel az ő problémáikat
  • váljanak a vidék pártjává, így kiemelve magukat a Budapest centrikus többi ellenzéki párt közül
  • álljanak ki a nyugatos-modernizáció gondolata mellett

Így véleményem szerint képesek lehetnek megtalálni a közös hangot a többi ellenzéki párttal, ami elengedhetetlen a 2022-es sikeres szerepléshez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kbnyvrts.blog.hu/api/trackback/id/tr8315657404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása