Kőbányai Virtus

A 2019-es év értékelése ellenzéki szemszögből

avagy az egységes ellenzék kialakulása

2019. december 31. - Kőbányai Virtus

A rabszolgatörvény elleni tüntetések hatása

A 2019-es év értékelését még az azt megelőző évben kell kezdenünk. 2018 decemeber 12-én a fideszes többség szokásához híven elfogadott egy törvénymódosítást ami a magyar emberek még további kizsákmányolását tette lehetővé a nemzetközi vállalatok legnagyobb örömére. Ettől kezdve már legálisan is dolgozhat heti hat napban a munkavállaló "aki szeretne". Nem tűnt ki ez a törvény a szegényekbe elesettekbe és gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkezőkbe folyamatosan belerúgó fideszrezsim addig meghozott döntéseiből. Viszont a parlamenti ellenzék meglepően reagált. Az addig csak néha kivonuló néha kisebb performanszokat tartó politikusok teljesen széttrolkodták az ülést. Kövér Lászlót nem endegték fel a pulpitusára, végigfütyülték a szavazást és elő közvetítésben mutatták be a fideszesek valódi arcát. Mindezt összehangolva és közösen! Ezt díjazták az ellenzéki szimpatizánsok, tüntetések szerveződtek, ahol a pártok képviselői kénytelenek voltak együtt megjelenni.

Egy színpadon állt az összes ellenzéki párt képviselője.

Itt történt először ilyen, és bár nem tartott sokáig a nagy barátság, mégis átrendezte a fejekben az ellenzékről kialakult képet. Néhány hétre elképzelhetővé vált az egységes ellenzék képe.

A sorsdöntő EP választás

Bár voltak akik szerették volna felterelni az ellenzéki pártokat egy közös listára, ez szerencsére nem történt meg így a választók kiválaszthatták a számukra legszimpatikusabb listát. Számítani lehetett rá. hogy ez fogja meghatározni a pártok alkupozícióját az önkormányzati választásokon. Az eredmények egyértelműek a választók kiemelték a Momentumot és a DK-t, az LMP a megszűnés szélére került, az MSZP tovább folytatta a lejtmenetet, a Jobbik pedig csak vidéken élt túl. Azok a pártok nyertek akik képesek voltak saját arcéllel kiemelkedni a többiek közül. A DK határozottan beleállt az Európai Egyesült Államok koncepciójába, a Momentum pedig a maga kézműves módján mutatta meg, hogy lehet máshogy is ellenzékinek lenni. Nem tudom, hogy a választók szándékosan nem szavaztak a bármilyen összefogást elutasító Jobbikra és LMP-re, de ezzel végre lehetőség nyílt a teljes ellenzéki koordinációra, hisz ezen két párt már a túléléséért küzd. 

A reményt adó önkormányzati választás

Az őszi önkormányzati választásokra ráfordulva már nem volt olyan ellenzéki párt amelynek az országos vezetése ne azt képviselte volna, hogy mindenhol egy jelölt álljon ki a fideszessel szemben. A helyi sajátosságok és lehetőségek miatt ez nem mindenhol volt gördülékeny, ettől függetlenül a fővárosban és a nagyvárosokban sikert hozott az ellenzéknek. De nem szabad ezt a sikert túlértékelni. Néhány kivételtől eltekintve az ellenzék olyan helyeken győzött ahol korábban is többségben voltak a szavazóik, csak ezek végre összeadhatóvá váltak. A Fidesznek ugyanannyi, ha nem több szavazója volt mint a korábbi években. 

Összefoglalva tehát a 2019-es választások eredményei lehetőséget adtak az ellenzéki egység megteremtésére és példát is szolgáltattak a sikerre. De ahhoz, hogy ez 2022-ben kormányváltáshoz vezessen még nagyon sok munkára van szükség. Először is az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak be kell bizonyítaniuk, hogy képesek máshogy politizálni mint a Fidesz. Másrészt pedig szükség van a kormányzóképesség bemutatására következő években. Az egységes ellenzék nem azt jelenti, hogy a pártoknak fel kell adniuk saját indentitásukat. A feladat az, hogy bemutassák képesek ellenkező véleményű emberek együtt dolgozni az ország érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kbnyvrts.blog.hu/api/trackback/id/tr815377916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása